ПРИСЪДА

№ ………

 

година 2011                                             град ПЛЕВЕН

РАЙОНЕН СЪД                                      седми наказателен състав

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

на десети февруари през две хиляди и единадесета година

в публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТОСЛАВА ЦОНЕВА

 

секретар Д.Т.

прокурор ***

като разгледа докладваното от съдия ЦОНЕВА

НОХД № 3973 по описа за 2010 година

и по данни делото и Закона

 

П Р И С Ъ Д И:

 

ПРИЗНАВА подсъдимия И.Г.М. роден на *** *** Слатина, живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, разведен, не работи, не осъждан, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на 12.12.2009 година, на път град Искър – град Долни Дъбник, в района на „Полигон за борба с градушките” – Долни Дъбник, при управление на МПС – лек автомобил марка „Опел Астра” с ДК № ВР 7020 ВА, нарушил правилата за движение по пътищата по ЗДП, а именно:

Чл. 5 ал. І от ЗДП – „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди.”.

Чл. 20 ал. І от ЗДП – „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.”;

Чл. 20 ал. ІІ от ЗДП – „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението и с всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението. Водачите са длъжни да направят всичко възможно, за да намалят скоростта или да спрат превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението.” и по непредпазливост причинил значителни имуществени вреди на стойност 3 411,51 лева по лек автомобил „Опел Астра” с ДК № ВР 7020 ВА, собственост на Н.Н.Н. ***, поради което и на основание чл. 343 ал. І буква А във вр. с чл. 342 ал. І от НК във вр. с чл. 58 А от НК във вр. с чл. 2 ал. ІІ от НК във вр. с чл. 55 ал. І т. 2 буква В от НК го ОСЪЖДА на ГЛОБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА в размер на 100 лева.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 45 от ЗЗД ОСЪЖДА подсъдимия И.Г.М. *** да заплати на Н.Н.Н. *** от 3 411,51 лева, представляваща обезщетение за нанесените му в резултат на престъплението имуществени вреди, като за разликата до 8 000 лева ОТХВЪРЛЯ гражданския иск като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189 ал. ІІІ от НПК ОСЪЖДА подсъдимия М. да заплати сумата от 45 лева, представляваща направените разноски по делото за възнаграждение на вещи лица, както и сумата от 136,46 лева, представляваща държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в полза на Плевенски районен съд.

НА ОСНОВАНИЕ чл. 189 ал. ІІІ от НПК ОСЪЖДА подсъдимия М. да заплати сумата от 460 лева, представляваща направените разноски в досъдебната фаза на процеса за възнаграждение на вещи лица в полза на ОД на МВР - Плевен.

ПРИСЪДАТА може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Плевенски окръжен съд.

 

 

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: